Vláda chce opäť potichu umožniť domáce potraty.

12.04.2013 Bratislava

Vláda chce opäť potichu umožniť používanie potratových tabletiek. A to aj napriek verejnému prísľubu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej z januára tohto roku, ktorá vyhlásila, že žiadna zmena vyhlášky o umelom prerušení tehotenstva sa nepripravuje.
Na programe pondelňajšieho zasadnutia Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť je totiž aj návrh uznesenia, v ktorom Rada podporuje možnosť rozšírenia potratov aj formou potratovej tabletky. Podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová a poslanec hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Richard Vašečka na to upozorňujú v liste adresovanom predsedovi a podpredsedom rady pre ľudské práva, v ktorom ich vyzývajú, aby podobné uznesenie nepodporili.
„Nechceme teraz viesť diskusiu o vhodnosti a bezpečnosti používania predmetných tabletiek a morálnych aspektoch interrupcií všeobecne. Zdôrazňujeme však, že slovenská vláda aj ústami svojej ministerky zdravotníctva prezentovala jednoznačný postoj, ktorý je protichodný snahám o postupné uvoľňovanie tzv. potratovej politiky. Rovnako v tomto smere neexistuje akákoľvek zmienka v Programovom vyhlásení vlády. Ak vláda chce tento postoj zmeniť, žiadame Vás, aby tak urobila otvorene a verejne formulovala pred občanmi svoje zámery,“ píše dvojica vo svojom liste.
Ako 6. bod rokovania Rady je v programe Návrh uznesenia Rady k stanovisku Výboru pre rodovú rovnosť v uznesení č. 36 k registrácii prostriedkov pre liekové prerušenie tehotenstva. Podľa návrhu uznesenia rada vlády podporuje „rozšírenie možností výberu metódy umelého prerušenia tehotenstva...“ a ukladá „štátnemu tajomníkovi Ministerstva zdravotníctva SR zabezpečiť potrebnú novelizáciu vyhlášky Ministerstva zdravotníctva, ktorou sa vykonáva zákon Slovenskej národnej rady č.73/1986 Zb. o umelom prerušení tehotenstva tak, aby nebola prekážkou v dostupnosti liekovej metódy UPT“. Rada vlády tak popiera verejný prísľub ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej, ktorá prisľúbila, že žiadna zmena vyhlášky sa nepripravuje!
„Dovoľujeme si vás preto ako členov Vlády SR vyzvať, aby ste na zasadnutí Rady nehlasovali za prijatie uznesenia, ktoré by viedlo k ďalším tichým krokom k zmene politického postoja a následne k legislatívnym zmenám v tejto oblasti. Súčasne vyjadrujeme aj náš názor, že za ľudsko-právnou maskou sa môžu skrývať aj komerčné záujmy farmaceutických firiem,“ dodáva Jurinová s Vašečkom.

Predchádzajúce reakcie poslancov hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti k tejto téme môžete nájsť tu: http://obycajniludia.sk/stanovisko-k-registracii-potratovych-tabletiek/ a tu: http://obycajniludia.sk/preco-ministerka-zvolenska-suhlasi-s-domacimi-potratmi/

E. Jurinová, R. Vašečka
 

Vyberte región